Om at leve i nuet

Har du nogensiden tænkt over når et mindre barn leger. Det kan være i legen i lang tid uden at sanse tid og sted. Det er ikke bevidstomhvad klokken er. Det har ikke en kalender med aftaler. Det er inuet.

Efterhånden som vi bliver voksne mister vi gradvis denne evne. Vi bliver opdraget til at overholde aftaler, lægge fremtidsplaner, være selvbevidste og opføre os ordentligt over for andre mennesker. Alle disse egenskaber er egentlig gode nok. Uden disse ville vi have meget svært ved atleveharmonisk i samfundet.

Problemet kommer først hvis vi i for høj grad:

  • Er for meget i fortiden. Måske fordi vi har nogle gamle ubehagelige oplevelser som ikke er blevet gennemarbejdet.
  • Er for meget i fremtiden. Måske fordi vi ikke har opnået de ønskede mål.
  • Ude for meget i andre. Vi er måske for fokuserede på hvad andre tænkeromos.
  • Glemmer hvad vi egentlig gerne vil med livet.

Når vi er FOR MEGET i fortid, fremtid, ude i andre eller glemmer hvem vi selv er vi IKKE INUET.

Jeg bruger "for meget" fordi ingen mennesker er i stand til at være  100% inuet. Men det er altid værd at stræbe efter en større tilstand af væren inuet, da det er her forandringer skabes. .

At være mere inueter en livslang proces, som man aldrig bliver færdig med.

 Det eneste sted påvirkningen kan ske fra er nuet. Du kan have et ønske til fremtiden om f.eks. dit arbejde. Og gevinsten ligger i så fald ude i fremtiden. Men det eneste du kan påvirke situationen med er de handlinger du foretager dig lige nu. Du kan f.eks. visualisere. (Dvs. forestille dig at du allerede er i målet) 

Der er intet galt i at tænke på fortiden. Men det er din nuværende opfattelse af fortiden der afgør hvordan du opfatter den. Man siger også: hvordan du identificere dig med fortiden. Du har sikkert oplevet ubehagelige ting i fortiden som lige nu ikke føles ubehageligt. Det er fordi du ikke længere identificerer dig med det. Omvendt kan du også have oplevet noget, som måske objektivt set er relativt harmløst. Men du bruger en masse tanke-energi fordi du identificerer dig med situationen.
Drejer det sig om andre mennesker, ved du ikke hvad deres bevæggrunde er, for at være som de er. Hvis du antager noget om en anden person, er det ikke sikkert at du har ret.
Har du visioner om f.eks. at skal leve sundt og meditere og motionere hver dag kan du blive forstyrret af andre faktorer, som gør at dit sundhedsfokus bliver uskarpt.
Det eneste sted hvorfra du kan skabe en forandring er fra nuet.

Der findes en masse litteratur omemnet. Specielt vil jeg anbefale Nuets kraft , bog af Eckhart Tolle .
Når du er i nuet er alt dit fokus rettet mod det sted hvor du har mest kontrol over dig selv og hvor du i højeste grad kan lægge energien på det du ønsker.


Besøg Emilie Jahnnie Sigårds nye e-shop hvor du bl.a. kan købe bøger, cd'er og psykologkonsultationer

Website Security Test