Om uenighed, aversion og foragt

I mange diskussioner, oplever jeg stor harme mod den ene eller den anden person. Det er som om nogle mennesker mener, at man skal hade hinanden, hvis man ikke er enig i et spørgsmål. Det kan være politik og holdninger på arbejdspladsen. Men det kan også være blandt familie og venner. Jeg vil dog straks tilstå at jeg bestemt kan føle harme overfor personer, som har et livssyn tilstrækkeligt forskelligt fra mit.

Jeg ser følgende problemstillinger:

  • Nogle mennesker får et bestemt prædikat, som følger dem mange år, selvom de måske har skiftet holdninger flere gange. Oplever det specielt med politikere. Men det kan også forekomme i familiesystemer, blandt skolekammerater og venner. Har selv et par prædikater, som jeg gerne ville være foruden. Det er som om kun den første version af en personlighed er gældende. En version som måske er fra før man fik skabt sin fulde identitet.
  • Nogle mennesker har en følelsesstyret og unuanceret vurdering af andre mennesker. De tillægger egenskaber på baggrund af påklædning, kultur, religion, uddannelse/job, politiske overbevisninger m.m. De går ikke i dybden og undersøger hvad det egentlig er for et menneske de står over for.
  • Nogle mennesker generaliserer hen over en gruppe af mennesker. De laver generaliserede konklusioner, som der alt andet lige er stor sandsynlighed for ikke er korrekte.

Jeg syntes det bliver problematisk når man benytter sig af foragt, mod mennesker, i stedet for blot at vise sin uenighed, på en ikke angribende måde. Fordi man er uenig i et givent spørgsmål, er det jo ikke ens betydende med, at et andet menneske skal degraderes. Endnu mere ekstremt gælder naturligvis degradering af en gruppe af mennesker.

Jeg ville ønske at man relativt neutralt kunne give udtryk for sine holdninger, og vise åbenhed over for andres meninger på en respektfuld måde. For hvad nu hvis du er enig i 50%, ja måske 20% af modpartens synspunkt. Skal de 20% så pakkes ind i en foragt over for modparten, med det resultat at intet budskab kommer frem. Der er jo nok en årsag til at en person har fået en given holdning.


Besøg Emilie Jahnnie Sigårds nye e-shop hvor du bl.a. kan købe bøger, cd'er og psykologkonsultationer

Website Security Test