Er du stresset?

Stresser en belastning af kroppen og psyken. Den kan opstå på mange måder og behøver ikke nødvendigvis være knyttet til hårdt arbejde o.l. Vi bliver alle udsat for belastninger i løbet af livet. Nogle belastninger er kortvarige. Der er ikke noget galt i at være belastet, så længe man har mulighed for at blive "spændt af" igen.

Du oplever f.eks. en kortvarig belastning hvis du skal lave en hurtig undvigemanøvre i trafikken. Du får måske hertebanken når manøvren står på. Hvis undvige-manøvren går godt, er du hurtigt afslappet igen. (Forudsat at du ikke forbinder oplevelsen med noget traumatisk. F.eks. et tidligere trafikuheld.)

Du kan også blive belastet hvis du er udsat for chikane eller kritik på f.eks. arbejdspladsen. Hvis du føler ubehag ved situationen og den står på i længere tid kan der ske en opspænding som kan være svær at afspænde igen. Specielt hvis du identificerer dig med chikanen. Forestil dig at du bliver kritiseret. Måske begynder du at have den overbevisning at du ikke gør ting godt nok. Det kan måske medføre at du bliver ekstra perfektionistisk. Inden du ser dig om er din grund-spænding blevet en smule højere end den var før.

Når man tager summen af alle de små spændinger kan det pludselig blive til en del.

Nogle belastninger er nogen man ikke nødvendigvis kan slippe for. Mange mennesker oplever før eller siden dødsfald i nærmeste familie. Det er absolut en belastning

Det optimale er at man kan lade helt op når man har været belastet. Det er lige som et batteri. Man siger da også at "ens batterier er flade".

Hvis du ikke kan slappe helt af bliver dine batterier ikke ladet helt op. Det betyder at du har minder overskud til at klare belastende udfordringer.

Du har sikkert oplevet at din reaktion på samme type oplevelse, kan være meget forskellig afhængig af hvor udhvilet og frisk du er. (Hvor meget strøm der er på dine "batterier")

Let belastning, kroniskstresseller udbrændthed.

Oplevelsen afstresser meget individuel. Nogle virker mere robuste end andre. Nogle brokker sig over den mindste påvirkning. Andre virker som om de kan klare alt, uden at bliver trætte.

Mennesket er forskellige og der er forskellige måder at opleve belastning på. Desværre er der også forskel på i hvor høj grad vi er i stand til at lytte og forstå kroppens signaler.

En belastning vil på den ene eller anden måde spænde kroppen op. Vi går i beredskab. Det er fint nok når du skal skærpe opmærksomheden i en kompliceret situation i trafikken.

Hvis belastningen bliver konstant. (F.eks. ved overbelastende arbejde, problematiske realationer eller en overbevisning om at du ikke er god nok) er der en fare for at komme til at ignorere kroppens signaler.

Signalerne kan være meget små. F.eks. ømme skuldre, træthed, hovedpine o.l. Vælger du blot at tage nogle panodiler ja så fjerner du smerten, men du fjerner ikke belastningen. Det svare til at smadre olielampen i en bil. Du kan ikke se hvis den løber tør for olie. I langt de fleste tilfælde vil der ikke ske noget, men hvis oliestanden falder brænder motoren af.

Kroppen er sådan indrettet at hvis du ikke lytter til dens signaler så bliver de blot kraftigere og kraftigere. I værste fald kan det medføre alvorlig sygdom.

For at gøre det hele lidt kompliceret så har vi et EGO som ikke nødvendigvis er enig med kroppens signaler. Det er EGO'et som giver dig nogle overbevisninger om at det er "sejt at være stresset", "du er ikke en svækling", "jeg bliver aldrig syg", "jeg har et stærkt hjerte", "jeg er født skrøbelig" o.l.

Hvis man er hård stressramt er man sikkert også i besiddelse af nogle ikke helt sandfærdige overbevisninger om sig selv. Derfor vil en del stressramte først reagere når de får "et vink med en vognstang" og så er det blevet slemt. Her er man nød til at konsultere læge samt en terapeut eller psykolog.

Er du mindre stressramt eller prøver at undgå at blive stresset kan du bruge en coach. Kort sagt. For at anvende en coach skal du stadig være i stand til at træffe et valg om ændrede handlingsmønstre.


Besøg Emilie Jahnnie Sigårds nye e-shop hvor du bl.a. kan købe bøger, cd'er og psykologkonsultationer

Website Security Test